1 kg mąki, pół kostki drożdży, 3 jaja, szklanka mleka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki maku. Drożdże rozrobić z mlekiem i łyżką cukru, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z makiem i cukrem dodać jaja, jedno białko oddzielić do miseczki. Dodać drożdże i wyrobić miękkie ciasto. Ciasto uformować w wałeczki i pokroić jak kopytka. Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, smarować roztrzepanym białkiem, piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut, aż się zarumienią. SMACZNEGO!

Szal z bardzo grubej włóczki zrobiłam na pałeczkach perkusyjnych, gdyż wszystkie druty jakie miałam okazały się za cienkie. Robi się taki szal błyskawicznie, ale powstaje naprawdę wielki i ciężki splot. W necie znalazłam mnóstwo zdjęć pledów i swetrów z włóczek o grubości nadgarstka, druty wyglądają wtedy jak nogi od stołu lub robi się taką dzianinę na rękach czyli ręce pełnią rolę drutów, fajna sprawa! Kłębki takiej włóczki są wielkości plażowej piłki! Za oknem deszcz, pada cały dzień, łzawo i szaro rozpoczął się listopad. Czas na czytanie książek, na poezję, na wspomnienia. Polecam "Ślady" Jakuba Małeckiego i "On" Zośki Papużanki, to książki, które włażą pod skórę, swędzą, głęboko zapadają w pamięć, jak blask świecy, jak zapach chryzantem, jak krople chłodnego deszczu. Na ten listopadowy czas życzę uśmiechu i dobrych ludzi!
Kojąco wyglądają:) czy ciasto ma wyrastać czy od razu zagniecione Pieczemy?
OdpowiedzUsuńPieczemy od razu, rosną sobie w piekarniku i są pyszne! Pozdrawiam gorąco! Marta
OdpowiedzUsuń